Rotterdam heeft een rijke historie en die is uiteraard onuitputtelijk. Iedere dag opnieuw wordt het verleden aangevuld met tal van kleine feiten. Via beeld en tekst voegen zij iets toe aan onze gemeenschappelijke (contemporaine) geschiedenis. Journalisthistoricus Joris Boddaert beschrijft iedere zondag in deze rubriek een Rotterdamse foto. Meestal is het fotografisch beeld onbekend en van langer geleden.
Reacties: [email protected]
Coolsingel
Wij zien een bomenrijke Coolsingel. De loepzuivere foto werd 17 juni 2013 geschoten door Ton Hermans vanuit het Shellgebouw aan het Hofplein. Ton is stedenbouwkundige in ruste. Het begin van onze belangrijkste allee lijkt een oase met al die platanen aan beide kanten. Er lijkt niks mis met die Coolsingel van bijna acht jaar geleden. Er is voldoende plaats om te flaneren. En tja, er rijden volop auto’s. Maar dat mag toch? Er waren zelfs aan beide zijden deugdelijke fietspaden. En toch, en toch werd vier jaar geleden besloten om onze belangrijkste verkeersader een volledige metamorfose te laten ondergaan. Kosten? Jawel, 58 miljoen euro!
Is het dat waard geweest? Mwah, u mag het zeggen. Ik houd mijn mond.
Twee weken geleden werd de nieuwe avenue officieel geopend. Op Koningsdag heb ik het stukje vanaf de Kruiskade tot aan de Aert van Nesstraat minutieus geobserveerd. Ik heb de platanen geteld. Ik kom uit op 18 stuks aan de Westzijde en 11 aan de Oostzijde. Vrijwel allemaal zijn ze ouder dan dertig jaar. Er zijn nieuwe boompjes langs de trambaan geplant. Ik tel er 13. Wat ik wil zeggen: Landschapsarchitect Adriaan Geuze (West8) de ontwerper van het totale plan, moet niet beweren dat hij de Coolsingel zoveel groener heeft gemaakt. Het meeste groen stond er dus al.
Geuze? Precies, de man van het eerste desastreuze ontwerp Schouwburgplein (circa 1992).
Dat hij een tweebaansweg voor tweerichtingsverkeer aan de oostzijde heeft ontwikkeld vind ik wat vreemd. Vermoedelijk is Adriaan goed bevriend met wethouder ‘mobiliteit’ Judith Bokhove. Zij wil de binnenstad autoluw maken, maar blinkt helaas uit in totaal foute keuzes.
Aan de Westzijde is een vijf meter breed zandkleurig fietspad neergelegd. Toegegeven, dat werkt prima. Wat de trottoirs (nieuw betegeld) betreft, die zijn even ruim als vroeger, dus in principe is er weinig aan de Coolsingel veranderd.
Geuze had het onzalige idee om de trambanen te ontmantelen, om zo de Coolsingel om te toveren in een soort van ‘Ramblas’. Gelukkig sprak de RET haar veto uit, dus de tramlijnen 21, 23 en 24 spurten tot genoegen van dagelijks duizenden reizigers nog steeds in snelle vaart langs het stadhuis.
Geuze heeft ook flink wat nieuwe metalen verlichtingsobjecten neergezet. In een vreemdsoortige stijl, een beetje nep art deco. Samen met Ton Hermans, ga ik deze maand om 21.45 uur een kijkje nemen. Ben benieuwd hoe de LED-lampen stralen. Wordt vervolgd.